Martin Nihlgård, generalsekreterare IM. Foto: Malin Kihlström/IM

Smärtsamma nyheter från Ukraina

4 apr, 2022 | Kommentar
Det är svårt och smärtsamt att ta in de nyheter som nu kommer från Ukraina. Det kommer vittnesmål om obeskrivlig grymhet mot civilbefolkningen.

Människor har tvingats ner på knä och avrättats kallblodigt med nackskott. Rökgranater har kastats ner i källare där personer sökt skydd, varpå kvinnor och barn som lämnat källaren skjutits till döds. Det vittnas också om att våldtäkter används som ett vapen, om massgravar och gator kantade av lik. Satellitbilder visar bland annat en 14 meter lång massgrav. Brottsmålsdomstolen i Haag har inlett en utredning. Förövare av krigsbrott kommer att ställas till svars säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Professorn i folkrätt Mark Klamberg konstaterar att det är krigsförbrytelser och möjligen också folkmord. Klamberg jämför med Srebrenica.  

Kriget och de brutala brotten är den yttersta konsekvensen av den auktoritära staten. Historien har lärt oss att de stater som offrat demokratin tappar snart också respekten för människovärdet och de mänskliga rättigheterna. Det gäller i det egna landet och det gäller utanför det egna landet.   

Det kan kännas frustrerande att det är så lite att göra åt, men de internationella överenskommelserna och institutionerna är det vi har. Det kommer att ta tid, men förhoppningsvis kommer de skyldiga en dag att ställas till svars och få stå för vad de gjort både direkt mot individer och indirekt mot mänskligheten. På IM jobbar vi vidare med det kortsiktiga: att stödja våra partners i både Ukraina och Moldavien. De jobbar nu natt och dag med att ta hand om de människor som tvingats fly och som bär på stora sår från de övergrepp de tvingats bevittna. Vi tittar också på lite längre sikt där vi kommer att vara med och bygga upp ett fritt och demokratiskt Ukraina.

För att lyckas behöver vi ditt stöd både idag och imorgon.