Chrissy och hennes vänner. Foto: Sam Chibaya

Smart drag säkrade Chrissys skolgång

19 maj, 2022 | Mobilisering, Mobilisering
Chrissy Banda i Malawi var bara sexton år när hon blev gravid. I fem månader lyckades hon dölja sin graviditet innan hennes mamma förstod läget – och blev rasande. Chrissy tvingades att sluta skolan och ge upp sina drömmar, men tack vare ”en räddande ängel” och IM:s samarbetspartner fick hennes historia en positiv vändning.

Under pandemin har både barnäktenskapen och tonårsgraviditeterna ökat, och båda omständigheterna brukar betyda att flickorna slutar skolan och får sina framtidsplaner grusade.

Chrissy Banda kunde ha varit en av dem. Hon blev tillsammans med en några år äldre kille på en grannskola och ett år senare, när hon var sexton år, var hon gravid.

Hennes föräldrar blev upprörda, klasskamraterna retade henne och människor i samhället såg ner på henne. Mörkret sänkte sig när hon blev tvingad att hoppa av skolan.

Men en annan ung kvinna i samhället, som haft kontakt med IM:s samarbetspartner Wolrec, visste att en graviditet inte behöver betyda slutet för en tonårings framtidsdrömmar om utbildning.

Belinda Phiri hade själv blivit gravid som tonåring men fått stöd för att kunna fortsätta sin skolgång. När hon blev varse Chrissys situation tog hon kontakt och bad, efter att Chrissy fött, om att få följa med hem till Chrissys föräldrar. Där berättade hon om hur hon själv fortsatt skolan trots sin lilla bebis och hur betydelsefullt det var att Chrissy fick samma chans.

Draget lyckades.

Snart fyller Chrissys lilla son två år. Chrissys mamma, som tog intryck av Belinda erfarenheter, har tagit hand om barnbarnet medan Chrissy har kunnat fortsätta sin utbildning och nu drömmer om att bli sjuksköterska. Samtidigt är Chrissy aktiv i Wolrec och stöder deras kamp mot barnäktenskap, liksom deras arbete för organisering av flickor, utbildning i sexuell hälsa och deras och IM:s stöd till flickors skolavgifter.

Även när det gäller kontakten med Wolrec hade Belinda en avgörande roll.

– Belinda är min räddande ängel, säger Chrissy.

———-

Text: Sam Chibaya och Amanda Pietersen