Santos Zapeta och hans dotter Andrea. Foto: Misti López

Santos delar med sig av sina lärdomar

12 maj, 2020 | Mobilisering
Det går att bryta invanda mönster, det är Santos Zapeta i Guatemala ett bevis på. Han trotsar nu de traditionella machoideal som präglar samhället och har börjat arbeta för en mer jämställd vardag.
Samhället i Guatemala kännetecknas av strukturella ojämlikheter som leder till kränkningar av människors ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Särskilt utsatta är kvinnor, och då framför allt kvinnor som tillhör landets urfolk.

Mayakvinnorna lever i ett samhälle som präglas av traditionella machoideal, vilket leder till dubbel diskriminering och ofta en våldsam vardag. Tillsammans med stiftelsen Maya Traditions Foundation (MTF) arbetar IM för att stärka mayakvinnorna, bland annat genom att hålla i workshoppar kring jämställdhet och könsrollers inverkan på samhället. Här är männen viktiga deltagare eftersom de måste bli en del av lösningen.

Santos Zapeta, som bor i den lilla byn Patatanic, har deltagit i flera av MTFs workshoppar och har redan sett en förändring, både i sitt eget förhållningssätt och i samhället.

– Jag har märkt en positiv förändring i familjedynamiken. Efter en dags arbete pratar vi med varandra om hur dagen varit, och på helgerna planerar vi aktiviteter för hela familjen. Jag dricker också mindre alkohol än tidigare, säger Santos.

Lärdomarna som Santos fått delar han med sig av till sina vänner, i hopp om att fler ska bryta mönstret och genomgå samma positiva attitydförändringar.

Relaterat