Martin Nihlgård.

Sänkta utsläpp, bara inte just nu

8 nov, 2022 | Kommentar
När Elisabeth Svantesson presenterar Sveriges kommande budget nämner hon inte ordet regeringen en enda gång, utan pratar om de fyra samarbetspartier som står bakom budgeten. De tre regeringspartierna tar ansvaret, men till stor del är det Sverigedemokraternas budget.

Detta märks inte minst på klimatområdet. Människor har det enligt budgetpresentationen svårt, svårast verkar det vara för de som har stora hus och bensinslukande bilar. Den största ekonomiska satsningen, 7 miljarder kronor, görs på att sänka bensin och dieselpriser. Med väldigt kort varsel fasas stödet för att köpa elbil ut, trots pratet om elektrifiering. I budgeten tas pengar från järnvägsunderhåll till vägunderhåll. Avdrag för resor till jobb gynnar den som kör bil och missgynnar den som åker kollektivt. Momsen för att reparera kläder, skor och cyklar höjs vilket drabbar en cirkulär mer klimatvänlig livsstil.

Regeringen lovar att de ska sänka våra utsläpp, bara inte just nu.

Mest påminner det om en spelmissbrukare som bara ska satsa lite till för att sedan skärpa sig. Då kommer allt att vara bra och det kommer att finnas pengar till allt, också klimatet.

Världen utanför Sverige nämns i budgetpresentationen och består av ett land, Ukraina. Samtidigt som det pågår ett för vår framtid avgörande klimatmöte i Egypten. Där Sverige ska förklara för världens fattiga länder att vi på grund av att vi har det tufft ekonomiskt kommer att höja våra utsläpp. Samtidigt som vi drar ner på biståndet. När vi borde tillföra medel för att världens fattigaste länder ska kunna ställa om.

Björn Söder slipper ta ansvar för den budget som hans parti fått så mycket inflytande över. Han befinner sig i USA för att heja fram de republikanska politiker som, liksom honom, älskar Donald Trump. Han firar, glad som ett barn på julafton, att han i USA får dricka läsk med platstsugrör.