Martin Nihlgård, generalsekreterare IM

Respektlöst och ovärdigt

14 maj, 2022 | Kommentar
Scenerna som utspelar sig i Östra Jerusalem i Palestina är fruktansvärda. Först dödades Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh i staden Jenin i onsdags, i samband med en raid av israelisk militär. När hon skulle begravas under fredagen attackerades de sörjande.

Enligt de fruktansvärda tevebilderna gav sig israelisk polis in i begravningståget för att ta ner palestinska flaggor. De slog med batonger och kistbärarna var nära att tappa kistan.

Orsaken israeliska myndigheter anger är att palestinierna ropade nationalistiska ramsor.

Detta är oacceptabelt i ett land som kallar sig demokrati.

Detta är respektlöst och ovärdigt.

Detta är tyvärr bara ytterligare ett exempel på hur liten respekt det israeliska styret anser sig behöva visa palestinierna, vars land de har ockuperat.

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver att hon är ”chockad av de våldsamma scenerna” och att det är ”viktigt att minska spänningarna”.

Som om det var två likvärdiga parter.

Och inget fördömande.

Sverige måste kunna bättre.

Det är häpnadsväckande och upprörande hur lite det så kallade världssamfundet reagerar över dessa ständiga israeliska övergrepp på det palestinska folket.

För angreppet på begravningståget är bara ett i raden övergrepp och övervåld som allt fler organisationer kallar apartheid.