Rejoice

2013 sa Rejoice Nharaunda-Makawa upp sig och grundade organisationen Chengeto. Idag är hon en ledande kraft i Zimbabwes offentliga diskussion om ämnen som sexuella övergrepp mot kvinnor och barn, prostitution och könsbaserat våld.

”I mina försök att undkomma fattigdom och avsaknad av tillhörighet hamnade jag i ett våldsamt äktenskap där jag utsattes för otrohet och misshandel och fråntogs min röst. Vi snabbspolar 21 år framåt. Då hade jag just gift om mig och levde mitt drömliv, när min dotter våldtogs av min mans släkting. Det var då jag kände att jag måste göra något. Därför grundades Chengeto (som betyder ’att vårda’).”

Förutom att erbjuda kvinnor ett härbärge började Rejoice sända radio. Genom programmet Issues Pane Nyaya (”’Det finns en berättelse”) kunde hon plötsligt ge röst åt tusentals kvinnor som drabbats av liknande öden. Vad som började som en personlig berättelse har utvecklats till en medieprodukt som på olika plattformar utbildar, ökar medvetenheten och driver förändring.

”Vi har avmystifierat heliga kor och skapat diskussion kring könsrelaterat våld, underkuvning, utnyttjande, könsorättvisa osv. När regeringen 2017 utfärdade ett dekret som angav att om kvinnor ville registrera sig för att rösta så måste de visa upp ett bosättningsbevis, gjorde vi det till en offentlig medienyhet. Vi använde kvinnorörelsen för att samlas – tillsammans lyckades vi få regeln upphävd.”

På frågan hur finansiering och engagemang från Sverige kan bidra till det fortsatta arbetet har hon ett tydligt svar:

”Det kommer att göra det möjligt för oss att överleva, förbli relevanta och leverera tjänster och information till grupper som ofta glöms bort.”

”Myndigheterna kan fängsla mig hur många gånger som helst, men jag tänker aldrig hålla tyst. Aldrig någonsin.”

I 85 år har IM kämpat för människor i fattigdom och utanförskap – och som alltför ofta är kvinnor. Med ditt bidrag kan vi göra ännu mer för ännu fler!

Swisha 85 kr till 900 70 63 eller klicka här