Volontär delar ut mat på järnvägsstationen i Ivano-Frankivsk. Foto: Stan

Outtröttligt arbete för medmänniskor i nöd

3 mar, 2022 | Mobilisering, Mobilisering
Det är fortfarande natt när tåget rullar in på järnvägsstationen i Ivano-Frankivsk i västra Ukraina. Staden är relativt skonad från bombanfall och människor söker sig hit i hopp om att hitta en tillfällig fristad.

Frustrerade, trötta och rädda väller de ut ur tågvagnarna – människor som i timmar befunnit sig på resa från kriget som drivit dem från sina hem. Barn gråter och utmattade föräldrar försöker trösta samtidigt som tunga väskor ska lyftas ut ur tågvagnen. Trots trängseln blir människorna kvar på stationen. Utegångsförbud råder till morgonen så ingen får lämna byggnaden.

Volontärer från IM:s partnerorganisation Stan finns på plats och tar emot. I vanliga fall arbetar de med mänskliga rättigheter och demokratifrågor – nu har de blixtsnabbt ställt om och hjälper människor i nöd. De har varit här sedan klockan nio igår kväll och kommer att stanna här till klockan åtta på morgonen när utegångsförbudet hävs. De nyanlända erbjuds varmt te och kaffe, bananer, smörgåsar och kex. Ett basutbud av mediciner finns när någon behöver.

– Eftersom tågen anländer på natten så bestämde vi oss för att finnas på plats och stötta människorna tills morgonen kommer. Vi ger dem mat och mediciner, men det viktigaste är nog ändå att finnas där för dem som medmänniskor. Och att kunna ge information om vart de kan ta vägen sen, berättar Yuliya på Stan.

Fortsatt skolgång ger trygghet

Stan har, precis som IM:s övriga partners i landet, gjort om sina lokaler till tillfälliga flyktingmottagningar. På huvudkontoret sitter och ligger människor på madrasser och i sovsäckar. I en lokal några kilometer bort som i vanliga fall används som skola för yngre barn finns nu 26 personer i åldrarna från fem månader till 80 år – och två katter! Trots omställningen försöker man även att upprätthålla undervisningsverksamheten.

– Vi organiserar online-undervisning just nu, så att barn som är på flykt kan delta om de har möjlighet. Vi anordnar också psykologstöd för barn som är i behov av det. Undervisning och psykosocial stöttning är oerhört viktigt för barn i den här situationen. Att fortsätta gå i skolan, även om det är online, blir en trygg punkt för barnen, säger Yuliya.

Erbjuder transport från gränsen

Även IM:s partnerorganisationer i Moldavien arbetar just nu för fullt för att stötta människor som är på flykt från grannlandet Ukraina. Eco-Visio, som i vanliga fall driver ekologiskt jordbruk och försörjningsprojekt, drog snabbt i gång en insamling för att vara redo när flyktingströmmarna började komma. De har nu gett husrum till 45 personer och erbjuder bland annat covid-test, mediciner, hygienartiklar och kläder till behövande. De arbetar också för att upprätta undervisningsverksamhet för barn på flykt.

Många av människorna som är på flykt från Ukraina har funktionsnedsättningar och särskilda behov. Vår partner Motivatie, en moldavisk organisation som arbetar för rättigheter för människor med funktionsnedsättningar, använder sina kunskaper för att underlätta situationen. De erbjuder nu både gratis transport från gränsstationerna för människor med funktionsnedsättningar och psykologstöd för behövande.

Medmänskligheten och engagemanget är fantastiskt.  Vill du vara med? Swisha din gåva till https://bit.ly/IMUkraina Tack!

————————————————

Fotnot: Av säkerhetsskäl skriver vi just nu inte efternamn på personer i artiklarna om Ukraina.

Foton från järnvägsstationen i Ivano-Frankivsk:

Foto: Stan

Foto: Stan

Foto: Stan

Foto: Stan

 

Relaterat