Kiran Society, India - Foto: Alina Karki

Operationen förändrade Chanchals liv

21 nov, 2018 | Mobilisering
På grund av fattigdom, diskriminering och okunskap är situationen svår för barn med funktionsnedsättningar i delstaten Bihar i norra Indien. IMs partner Kiran arbetar för att barnen ska få den barndom och den skolgång de har rätt till, och Chanchal är ett av de barn vars liv har förändrats genom Kirans insats.

– När Chanchal var yngre bar jag henne till skolan på mina axlar. Men när hon blev större orkade jag inte längre, och hon var till slut tvungen att sluta gå i skolan på grund av sin deformerade fot.

Puspa Devi tittar ömt på sin dotter Chanchal när hon berättar om hur det var då, för några år sedan, när allt såg mörkt ut. Chanchal, som idag är tretton år, föddes med en så kallad klumpfot, vilket betyder att foten är vinklad nedåt och inåt. Den deformerade foten gjorde det inte bara svårt att gå den långa vägen till skolan, den orsakade också problem när hon var där:
– Jag hade inga skor som passade mig, så jag gick barfota, berättar Chanchal. I slutet av skoldagen hade jag så många skärsår på fötterna att de blödde och det gjorde fruktansvärt ont. Jag kunde inte heller gå på skolans toaletter eftersom det inte fanns toalettstolar, utan bara hål i marken som jag inte kunde balansera över.

Fattigdom och okunskap påverkar Chanchals vardag
Det är svårt att föreställa sig att en flickas liv så totalt begränsades av en funktionsnedsättning som, med rätt hjälp, enkelt hade kunnat åtgärdas. Men här i Bihar, en delstat i norra Indien, är fattigdomen utbredd och Chanchals familj kunde inte bekosta en behandling. Skolorna är inte heller utrustade för barnens behov och många föräldrar saknar kunskap om hur de ska ta hand om sina barn.

IMs samarbetspartner Kiran arbetar för att ge stöd till barn med funktionsnedsättningar genom att erbjuda rehabilitering och också genom att arbeta för att barnen ska kunna få den skolgång de har rätt till. I början av 2018 tog Puspa med Chanchal till ett av Kirans hälsocenter där sjukgymnaster snabbt konstaterade att Chanchal behövde en operation eftersom hon gått så länge med sin deformering.

En början på ett nytt liv
Kiran bekostade Chanchals operation och de försåg henne även med en skena som ska förhindra återfall. Efter operationen blev Chanchal och Puspa kvar på centret i tre månader medan Chanchal fick rehabilitering. Hon fick även möjlighet att läsa matte och engelska. Även Puspa fick utbildning i hur hon skulle ta hand om Chanchal under hennes konvalescens. Idag är Chanchal tillbaka i skolan igen.
– Jag leker med mina vänner och orkar vara med på allt, säger Chanchal glädjestrålande. Det känns fantastiskt!