Nyckeln till frihet
– Jag fattade självständigt ett beslut, kanske för första gången i mitt liv, att använda pengarna jag tjänat till att betala mina barns skolavgifter och att köpa fler djur. Den här gången frågade jag inte min man om lov.
Resan mot ekonomisk frihet började för Phoolmati Pasi, 43 år, när hon gick med i en självhjälpsgrupp som erbjuder utbildningar för kvinnor. Gruppen stöds av Indreni Rural Development Center (IRDC), IMs partner i Kapilvastu-distriktet i södra Nepal, som arbetar för att stärka kvinnor från marginaliserade grupper så att de får ökade kunskaper inom ekonomi och företagande.
Phoolmati tillhör det extremt marginaliserade Madhesi-folket som räknas till den kastlösa gruppen daliter. Hon är mamma till fem barn och familjen är väldigt fattig.
– Vi äger ingen mark och min man måste jobba långt härifrån för att kunna försörja oss. Vi har ingen ekonomisk eller social trygghet, berättar hon.
2019 fick hon möjlighet att delta i IRDCs utbildning som kallas Livelihood and Entrepreneurship Development (LED). Efter den sex månader långa utbildningen fick hon även en gris av IRDC. Efter utbildningen bestämde sig Phoolmati för att starta grisuppfödning i lite större skala. Genom självhjälpsgruppen kunde hon även ta ett litet lån till skälig ränta för att starta sin verksamhet.
– Att ha en gris är en stor tillgång som gör det möjligt att försörja en familj, säger Phoolmati.
Phoolmatis lärare i LED-gruppen uppmuntrade hennes ambitioner och gav henne extra utbildning i grisskötsel. Grisuppfödning i Nepal är ofta en kvinnlig syssla i Nepal och det är också en inkomstkälla som är vanlig bland marginaliserade grupper i landet. Att satsa på att stärka möjligheterna till grisuppfödning är därför ett prioriterat område för IRDC eftersom det är ett sätt att skapa hållbar och långsiktig förändring som stärker framförallt kvinnors situation.
Efter att ha fött upp grisen i ett år lyckades Phoolmati sälja den för 20 000 NPR (ca 1 400 SEK). För vinsten kunde hon köpa två grisar (en sugga och en galt) samt reparera skjulet som hon använde som svinstia. Efterhand förökade sig grisarna och Phoolmati har nu fyra grisar.
– Jag började med en gris. Tack vare mina kunskaper och stöd från IRDC har jag nu fyra friska grisar, och jag planerar att bygga till skjulet så att det får plats för tolv grisar till.
Phoolmati kallar grisarna sitt ”sparkonto.”
– Jag förstod aldrig vikten av att bli medlem i en självhjälpsgrupp förrän jag gick med i en. Det är en frihet för mig att jag nu kan bestämma över min egen, och mina barns framtid, utan att vänta på samtycke från min man, säger Phoomati stolt.