Med de nya kunskaperna har Sarita Devi förändrat sitt liv. Foto: Isha Banerjee

Nu står Sarita på egna ben

12 maj, 2020 | Mobilisering
Vid foten av Himalaya ligger det indiska distriktet Uttarakhand. Att vara kvinna i detta otillgängliga landskap är svårt och många kvinnors liv präglas av begränsade möjligheter vad gäller försörjning och att delta i beslutsprocesser.

Kvinnans lott är traditionellt att sköta hushållet och att inte verka utanför hemmet. IM arbetar tillsammans med The Himalaya Trust (THT) för att bryta den onda cirkeln av könsbaserad diskriminering som håller kvinnorna tillbaka. Under 2019 drev IM och THT ett 15-dagars utbildningsprogram för att stärka områdets kvinnor.

En som har gått utbildningen är Sarita Devi. De nya kunskaperna har förändrat hennes liv.

– Min man tillät mig aldrig att arbeta eller tjäna egna pengar. Men jag hade en dröm. Jag var duktig på att sticka och ville starta en egen butik.

När hennes man plötsligt bestämde sig för att bli munk blev Sarita tvungen att bli familjens försörjare.

Hon fick kontakt med THT och gick en utbildning där hon bland annat utvecklade sina kunskaper i stickning och lärde sig ekonomi.

– Utbildningen har öppnat nya möjligheter för mig. Nu arbetar jag som lärare på organisationens stickningscenter och jag säljer också mina egna plagg på den lokala marknaden. Med inkomsten kan jag försörja mina tre barn och betala för deras skolgång, säger hon.

Saritas resa mot ekonomisk självständighet är en inspiration för många av de andra kvinnorna i området. När fler kvinnor tar makten över sina liv skapas förändring som påverkar hela samhällen.