Move It firar 15 år!

26 okt, 2022 | Okategoriserat
Move It är en verksamhet som IM Göteborgs lokalförening driver där nyanlända unga svenskar får möjlighet att träffas, röra på sig och integreras i samhället. Vid en solig volleybollplan i Slottsskogen firades 15-årsdagen i sann Move It-anda med aktiviteter, grillning och tårta.

Kanske är det sommarens sista sol som lyser på Slottsskogen i Göteborg den här kvällen i augusti. Intill ett par picknickbord går grillen för fullt. För att servera halvbrända varmkorvar, på volleybollplanen intill hörs människor ropa kommandon till varandra i en intensiv match. Det är med andra ord en rätt vanlig kväll när Move It samlas – men just idag firar volontärer och deltagare att Move It Göteborg funnits i 15 år.

Det är IM:s lokalförening i Göteborg som driver den verksamhet som kallas Move It. Idén är att erbjuda nyanlända unga svenskar idrotts- och kulturrelaterade aktiviteter som ett sätt att umgås, både med varandra och med etablerade svenskar. Verksamheten handlar också om att lära känna Göteborg och att träna svenska. När volontärer i Göteborg inspirerades att starta liknande verksamhet så blev det under namnet Move It, för att visa att det handlade om att röra på sig.

Men Move It har inte bara rörelse som mål utan man gör även många andra slags aktiviteter, gruppen besöker fritidsgårdar, går på teater och tittar på olika idrottsmatcher som Move It fått biljetter till. Vad gruppen gör beror på volontärernas kontakter och intressen kombinerat med många års upparbetade samarbeten med lokala föreningar. Under 15 år har Move It erbjudit ungefär 500 aktiviteter, de flesta under vardagkvällar, men volontärerna har också årligen genomfört ett eller två läger – både sommar och vinter.

Deltagarna under volleyboll- och grillkvällen berättar om hur Move It är ett både skönt och nyttigt avbrott i vardagen. De har testat på allt från bowling, orientering och skidåkning till bågskytte, ridning och soppåseåkning. Volontären Amanda berättar att deltagarna alltid ger 100 procent oavsett tidigare erfarenhet från sporterna.

En av deltagarna i volleybollmatchen är Bayan Taha. Bayan hittade till Move It genom en bokcirkel som hon är med i där en vän tipsade henne.

Bayan Taha, 19, hittade till Move It genom en bokcirkel.

– Jag lockades av möjligheten att lära känna Göteborg som stad genom Move It men också för att lära känna andra människor, berättar Bayan.

Hon beskriver aktiviteterna som ett bra sätt att bygga broar mellan människor som i sin tur gör det enklare att integreras i samhället.

Bor du i Göteborgstrakten och vill engagera dig i Move It är det bara att höra av sig till IM:s lokalförening på goteborg@imsweden.org. Det är även möjligt att engagera sig genom att starta upp Move It på andra orter – vid intresse kontakta den aktuella lokalföreningen eller hör av dig till anna.ljunggren@imsweden.org.

move-it-firar-15-ar