Martin och Yones om sin Duovänskap: ”Vi har samma humor.”
– Jag hade länge letat efter något projekt att engagera mig i och jag ville få utlopp för mitt intresse för integration.
– Jag hade en vän som gick på språkfika och talade sig varm för det så när jag hörde att Duo Stockholm sökte killar tänkte jag ”nu får jag ta chansen och göra en insats!”
Det var i slutet av maj.
– Jag gick på ett infomöte där jag fick fylla i några av mina intressen. Sedan återkom Duo Stockholm via mejl och hade förslag på en Duokompis: Yones Mohammadi.
Yones och Martins första möte var i IMs lokaler vid Medborgarplatsen där de fick information och fika.
– Vi samtalade och bytte nummer.
Sedan dess har de setts några gånger och bland annat besökt Gröna Lund.
– Yones jobbar där och har visat mig runt, och sedan satt vi ner och tog en öl.
Oron för att de inte skulle ha så mycket att prata om eller att det skulle bli stelt kom snabbt på skam.
– Det är lätt och kul att umgås med Yones. Vi har samma humor. Och så är vi ungefär lika gamla och har samma grundsyn på livet.
Vad hade du för förväntningar?
– Att förhoppningsvis träffa någon som man kunde klicka med.
– Det kändes också skönt att det var så flexibelt. Man kan själv, tillsammans med kompisen, bestämma hur och när man träffas. För mig fungerar det väldigt bra.
Var det något som oroade dig inför första träffen?
– Att träffa någon som man inte kom överens med. Men jag och Yones har haft tur – eller bra matchning.
– Jag hoppas folk förstår att det inte är så läskigt som man kanske tror innan man vågat, utan väldigt givande. Det är inga måsten med det här utan bara en god möjlighet att få en ny vän.
– Det har varit väldigt positivt. Det gick väldigt snabbt och smidigt att komma in i projektet. Det kändes som om de bakom Duo Stockholm tänkt på allt.
Vad har du lärt dig av Yones?
– Massor om hans personliga bakgrund men också om situationen i hans hemland och vilka livsförutsättningar han har haft.
– Visst har man en slags grundförståelse för hur bra vi har det i Sverige men Yones berättelse har ändå gett mig ett nytt perspektiv på det och varit en ögonöppnare.
Du säger att du är engagerad i integrationsfrågor: varför?
– Integrationsfrågan har blivit väldigt laddad, och för mig handlar det mycket om vilken människosyn man har. Jag vill dra mitt strå till stacken för att bidra till ett bra samhälle. Integration gynnar alla och kan just jag göra en insats vill jag göra det.
Martin menar också att han påverkats av att själv ha bott utomlands i perioder.
– Jag vet hur svårt det är att komma in i gemenskapen, bland annat på grund av språket. När jag bodde i Frankrike var det jättesvårt att träffa vänner och man uppskattade verkligen de som tog sig tid med en.
Gemensamma intressen för Yones och Martin är politik, träning och fotboll och Yones kommer så småningom att få hänga med på en AIK-match. För Martin har inte bara fått en ny kompis, han hoppas också kunna värva en ny supporter till favoritklubben …
Yones ser framemot att hänga med Martin till Friends arena:
– Det ska bli kul, det blir min första fotbollsmatch i Sverige!
Fakta Duokompisarna Martin Näslund och Yones Mohammadi
Martin är 24 år och studerar juridik.
Yones är 26 år och kurd från Irak. Han är säsongsanställd servitör på Gröna Lund samt arbetssökande.
Båda är intresserade av samhällsfrågor, träning och fotboll.
Fakta Duo Stockholm
Duo Stockholm skapar möten mellan nyanlända och etablerade svenskar. Det handlar om en frivillig social kontakt där båda har intresse av att träffa varandra.
IM ser integration som en ömsesidig process där båda deltagare lär av varandra.
”Att gå med i Duo och träffa en person man annars inte hade träffat är också ett sätt att ställning mot negativa krafter i samhället”, säger projektledaren Rokibath Alssane.
IM behöver fler etablerade svenskar till Duo Stockholm! Många väntar på att få en ny kompis! Hör av dig och vidga både din värld och din bekantskapskrets!
Gå in på Duo Stockholm eller kontakta Zuraiya Longdewa Boularbah: zuraiya.boularbah@imsweden.org. Telefon: 070-41 00 345 eller Rokibath Alssane: rokibath.alssane@imsweden.org. Telefon: 08-667 25 04