Martin Lönnebo blev 93 år gammal. Foto: Emanuel Eriksson

Martin Lönnebo gjorde skillnad

2 maj, 2023 | Okategoriserat
Lönnebo gjorde skillnad för barn med funktionsnedsättning och inspirerade över en miljon med sin frälsarkrans.

Frälsarkransen, av glas. Foto: Sara Danielsson/Verbum förlag.

I förra veckan nåddes vi av den sorgliga nyheten att biskop emeritus Martin Lönnebo gått bort. Lönnebo är för den breda allmänheten kanske mest känd som skaparen av Frälsarkransen, ett armband för andakt och eftertanke som använts av över en miljon människor runt om i världen. Lönnebo har också skrivit mycket teologi inriktat på andlighet, bön och liturgi.

Martin och hans fru Britt-Louise fick sitt första barn Jonas 1961. Jonas föddes med en allvarlig neurologisk funktionsnedsättning och har hela sitt liv behövt vård. Martin Lönnebos engagemang för barn med funktionsnedsättning kom att bli livslångt, både i Sverige och globalt. Han skänkte varje år de royalties han fick för försäljning av Frälsarkransen och sina böcker till IM:s arbete runt om i världen, med särskilt fokus på barn med funktionsnedsättning. Sedan 2004 har Martin och Britt-Louise Lönnebo donerat nästan sju miljoner kronor till IM:s arbete i världen. Det har inneburit en reell skillnad för många människor.

Själv träffade jag Martin Lönnebo sist när han skulle fylla 92 och precis hade publicerat sin sista bok. Han uttryckte stor glädje över att få höra om den skillnad hans gåvor kunde bidra till.

Våra tankar går nu till Martin Lönnebos familj med stor tacksamhet över Martins liv, gärning och generositet.

Martin Nihlgård
Generalsekreterare IM

Vill du skicka en sista hälsning? Till Minnesgåva.