Rejoice Nyewerwayi Nharaundas radioprogram lyckades sätta press på regeringen i Zimbabwe. Foto: Malin Kihlström / IM.

”Jag vill vara en stark röst för alla de som inte kan göra sina röster hörda.”

27 mar, 2019 | Mobilisering
Rejoice Nyewerwayi Nharaunda startade radioprogrammet Issues Pane Nyaya för att göra en förändring i det zimbabwiska samhället. Idag har hon öppnat den offentliga diskussionen om ämnen som sexuella övergrepp mot kvinnor och barn, prostitution och könsbaserat våld. Det här är hennes historia.

”Det var när min tonåriga dotter brutalt våldtogs av en bekant till familjen som jag förstod. Att allt det där som jag hört talas om – och som känts så avlägset – om kvinnors rättigheter som kränks och om fruktansvärda övergrepp, faktiskt händer på riktigt här och nu. Och det var då jag bestämde mig – inte för min egen skull, utan för min dotters och alla andra flickor och kvinnor där ute. Jag hade ett bra jobb i media, och nu insåg jag att jag kunde använda mina kunskaper och mina kontakter för att skapa förändring. Jag sa upp mig och startade ett radioprogram, Issues Pane Nyaya, ett namn som betyder ’det finns en berättelse’. Programmet lyfter alla de ämnen som så länge varit sopade under mattan här i Zimbabwe, saker som ingen vågat prata om. Det handlar om sexuella övergrepp mot kvinnor och barn, om incest, om prostitution, könsbaserat våld och diskriminering av homosexuella och transpersoner.

Jag började i liten skala 2013, men programmet har växt snabbt och har nu lyssnare över hela Zimbabwe. Under varje sändning ringer mängder av människor för att dela med sig av sina erfarenheter och ställa frågor. Tack vare min samarbetspartner IM kan jag använda radioprogrammet som en plattform för förändring. IM har kopplat mig samman med ett nätverk av organisationer som ger mig möjlighet att agera. Exempelvis kan det vara någon som ringer in till mitt program och berättar om en minderårig grannflicka som hen misstänker är gravid efter en våldtäkt av en familjemedlem. Jag kan då koppla in Justice for Children’s Trust (JCT) som också samarbetar med IM. De arbetar tillsammans med socialarbetare som kan ta bort flickan från miljön där övergreppen sker och ta henne till ett ”safe house”. JCT kan sedan hjälpa henne med den rättsliga process som följer.

I september förra året gjorde jag en dokumentär om sexhandel i Zimbabwe. Jag intervjuade en nioårig flicka som säljer sex och reportaget blev uppmärksammat i hela landet. Regeringen blev pressad och tvingades tillsätta en utredning och som ett resultat togs 60–70 unga flickor ur prostitution. Men när det nationella intresset lade sig blev jag anklagad för att ha spridit falsk information och matat flickorna med historierna som de berättade. Jag blev arresterad och fängslad, men det skedde samtidigt som regeringen föll och det blev turbulens i landet. Förhoppningsvis har utredningen därför lagts ner. Det här är mitt sätt att kämpa för ett öppnare, demokratiskt samhälle. Jag vill vara en stark röst för alla de kvinnor, flickor och HBTQ-personer som inte kan göra sina egna röster hörda. Myndigheterna kan fängsla mig hur många gånger som helst, men jag tänker aldrig hålla tyst. Aldrig någonsin.”