Cyklonen Amphan i Bengaliska viken har skördat mer än 100 dödsoffer och drabbat bland annat IMs indiska partner Sarba Shanti Ayog.

IMs partner bland många drabbade av cyklonen Amphan

23 maj, 2020 | Mobilisering
Cyklonen Amphan i Bengaliska viken har skördat mer än 100 dödsoffer och drabbat bland annat IMs indiska partner Sarba Shanti Ayog. – Klimatförändringarna orsakar katastrofer som denna, och tar inte paus för att vi är upptagna med corona. När vi nu satsar många miljarder på att bygga upp samhällen igen måste vi bygga bättre, säger Martin Nihlgård, generalsekreterare för IM.

IMs partner Sarba Shanti Ayog (SSA) i östra Indien arbetar med Fair Trade, med särskilt fokus på att stärka kvinnor och ungdomar som producenter och ledare.
Personalen på SSA berättar om en hjärtskärande syn där hem, åkrar och fiskedammar förstördes och båtar drev ut till havs när Amphan drog in.

– Vi kämpar redan hårt med coronapandemin och nu kom cyklonen med ytterligare stora utmaningar för våra hantverkare, personal och verksamhet. Vi försöker kontakta och kommunicera med våra producentgrupper för att få klart omfattningen av skadorna, säger Sujata Goswami på Sarba Shanti Ayog.

Staden Kolkata, där SSAs kontor finns, har drabbats hårt.
– Vi har aldrig tidigare varit vittnen till naturens raseri av den här omfattningen. Utöver de fysiska skadorna på staden är vi stressade och rädda, säger Sujata.
– Vi påverkas av klimatförändringarna. Vi kan inte se de detta som enskilda katastrofer och hantera dem reaktivt. Vi måste bygga samhällen där elförsörjning, jordbruk och annan produktion är hållbar. Men också om rättvisa, jämställda och demokratiska samhällssystem, med lokalt ägarskap, säger Martin Nihlgård.

Både klimatrelaterade katastrofer och coronapandemin visar tydligt att vi är en del av en värld som kräver globala lösningar på problemen.
– När det gäller bland annat Indien är vi också oroliga för att utrymmet för civilsamhället kommer att minska i skuggan av pandemin, vi ser många sådana tecken på många håll i världen. Och den sviktande demokratin är ett stort problem som påverkar oss alla, säger Martin Nihlgård.

Om Cyklonen Amphan
Cyklonen Amphan drabbade Bengaliska viken under Kristihimmelsfärdshelgen, med vindar på upp till 185 km/h och fem meter höga vågor. Över 100 människor har hittills rapporterats döda.
Myndigheterna i östra Indien lyckades flytta många människor till säkrare platser, men cyklonen har förstört massor av bostäder och möjligheter till försörjning. Kommunikationerna i området slogs ut och det kommer att ta tid innan vi vet omfattningen av katastrofen.