Imelda Cortez och hennes advokat 12 november 2018. Foto: IM.

Imelda Cortez riskerar 20 år i fängelse

17 dec, 2018 | Okategoriserat
Imelda Cortex blev våldtagen av sin mycket äldre styvfar när hon var 12 år gammal. De sexuella övergreppen fortsatte under fem års tid. När Imelda var 17 år blev hon gravid, utan att veta om det. Nu riskerar Imelda Cortez 20 års fängelse för försök till abort. IM vill att Imelda ska bli behandlad som en individ som fått utstå sexuella övergrepp, och inte som kriminell.

Under natten den 17 april 2017 vaknade Imelda upp med magsmärtor. Hon tog sig till utetoaletten och började där blöda stora mängder. På toaletten födde hon sitt barn och svimmade sedan av, omedveten om att hon ens varit gravid. Blödningar hade skett till och från under graviditeten och Imelda hade uppfattat blodet som vanlig menstruation. Imeldas mamma hittade henne avsvimmad och blodig och körde henne direkt till sjukhus. Istället för att få vård anklagades Imelda för illegalt abortförsök och därmed även för mordförsök.

Riskerar 20 år i fängelse

Medan Imelda låg på sjukhus besökte hennes styvfar henne. Han hotade att döda henne och hennes syskon om hon nämnde våldtäkterna för någon. En annan patient hörde hoten och tillkallade en sjuksköterska, som i sin tur kontaktade polis. Advokaterna valde först att kalla hennes berättelse för ”en lögnaktig taktik för att få ett mildrat straff.” Ett DNA-test gjordes därför på Imeldas dotter och det bevisades att styvfaderns var fader till barnet. Våldtäkten blev bekräftad och styvfadern straffades. För Imelda innebar dock detta ingen rättslig skillnad. Hon riskerar fortfarande 20 år i fängelse för mordförsök.

Imeldas advokat Alejandra Romero säger:
– DNA-test bevisar att hennes barn är dotter till Imeldas styvfar. Ändå blir Imelda behandlad som kriminell snarare än ett offer för sexuellt våld och utnyttjande.

Än idag sitter Imelda häktad i väntan på rättegång. Hennes dotter fyller snart två år och Imelda har ännu inte fått hålla henne i sina armar. Dottern är frisk och mår bra, men anklagelserna står fast. Imelda ska föras till domstol där hon riskerar att dömas för mordförsök. Rättegången skulle inletts den 12 november 2018 men då åklagaren meddelade att han var sjuk sköts datumet fram. Detta är åttonde gången datumet förskjuts. Nästa datum för rättegången är idag, den 17 december 2018.

Imelda Cortez är inte ensam

Imeldas fall är inte ovanligt. I El Salvador finns totalt 25 kvinnor som sitter fängslade eller häktade i väntan på rättegång för illegal abort. Bakom varje domstolsbeslut gömmer sig mörka historier av våldtäkt, missfall eller andra komplikationer i samband med födsel, rapporterar Citizen Group for the Decriminalisation of Abortion (CDFA). IMs partnerorganisation Colectiva Feminsta samt undergruppen CDFA arbetar hårt för att Imelda och de andra 25 kvinnorna ska frikännas.

En stor del av bevisningen som används mot dessa kvinnor är opålitliga medicinska bevis. Problemet är att det väldigt sällan går att medicinskt bevisa om kvinnan fått missfall eller inte. Den hårda lagstiftningen i El Salvador gör det otroligt svårt för kvinnor att hävda missfall eller våldtäkt i en rättegång. CDFA vill avkriminalisera abort för att skapa en tryggare framtid för kvinnor i El Salvador. De vill bygga ett samhälle där kvinnor inte riskerar att fällas för mord när de av olika anledningar förlorat ett barn innan eller vid förlossning.

Tidigare i år, 2018, startade EU en konversation med El Salvador om att förändra sin abortlagstiftning. En grundpelare handlar även om att granska alla de fall där kvinnor sitter häktade eller i fängelse för illegal abort. Imelda Cortez och María Teresa Riveras fall har drivit på denna konversation och flertalet demonstrationer har skett på gator och torg. Protester sker från alla håll i landet, oavsett kön och ålder. Individer inom kyrkan och advokater pratar öppet om att förändra lagstiftningen. Hela världen övervakar Imelda Cortez fall, och hela världen engagerar sig genom demonstration, namninsamling och spridning av ny information på sociala medier.