IM på MR-dagarna 2023

15 nov, 2023 | Okategoriserat
Nu är det dags för Mänskliga Rättighetsdagarna 2023 och självklart är IM på plats! Kom till Helsingborg, delta i workshops och lyssna på panelsamtal.

Under Mänskliga Rättighetsdagarna i Helsingborg, 23-25 november, arrangerar IM flera programpunkter. Bland annat en workshop om hur vi kan avkolonisera oss själva och våra organisationer och ett panelsamtal om utbildningens roll i att skapa klimaträttvisa. Humanium Metal är på plats med ett miniseminarium där vi blickar tillbaka på kampanjen Sverige Har Ett Sår och pratar om hur personer drabbade av vapenvåld porträtteras. Dessutom medverkar IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård i ett seminarium om folkbildningens roll i att ge människor egenmakt.

Volontärer och medarbetare från IM finns på plats i monter 48 på utställartorget. Kom förbi och säg hej och snurra på IM:s klimathjul. Kluriga frågor och priser varje gång!

IM på MR-dagarna 2023

När? Torsdag 23 – lördag 25 november
Var? IM monter 48 på Utställartorget, Helsingborg Arena
Vad? I IM:s monter kan du snurra på klimathjulet och besvara frågor om klimat, diskutera klimaträttvisa eller få info om IMs arbete.

IM:s programpunkter

Torsdag 23 november 13:30-14:00
Fredtorgets soffgrupp
Klimaträttvisa – vad kan du?
Ta med dig en eller flera kompisar eller kollegor och gör IM:s snabba quiz – vinst varje gång!

Fredag 24 november 10:30 – 11:30
Workshoprummet (plan 2)
Ready to de-colonize?
Organizations around the world have started decolonising themselves. But slowly decolonization is in danger of becoming yet another buzzword and unfulfilled promise. Let’s explore what behaviours and structures in our own organisations are still breathing post-colonialism – and draft ideas together to overcome these! Workshop leaders: Sophia Djane and Anders Berg from IM:

Fredag 24 november 2023 10:30 – 11:30
Henry (plan 2)
Vägen till egenmakt – folkbildning som möjliggörare
Genom folkbildningens unika pedagogik har människor som stått långt ifrån utbildning och arbete kunnat ta steg från exkludering till inkludering och egenmakt. Men hur går detta till? Och i en tid där utmaningarna blir allt fler? I ett panelsamtal arrangerat av Sensus studieförbund berörs frågor om att rustas för att växa, att hitta sammanhang och att våga tro på människors egenmakt. Från IM deltar generalsekreterare Martin Nihlgård.

Fredag 24 november 2023 13:00 – 13:30
Lila scenen (Utställartorget)
Alla röster måste få höras. Hur tar man sig an en sådan uppgift?
IM och bildjournalist Moa Källström utforska hur personer i utsatthet – och framför allt personer i förorten drabbade av vapenvåld – porträtteras. Hur ska man förhålla sig som fotograf och tolkare av någons berättelse?

Lördag 25 november 2023 11:30 – 12:30
Gerda (plan 2)
“Rättvisa till salu” – Kan utbildning skapa klimaträttvisa?
Vad säger forskaren, aktivisten, tjänstepersonen och modeföretagaren? Panelsamtal modererat av Maria Soxbo, journalist och medgrundare av Klimatklubben