Hussein El-Musawi (till höger) började brottas tack vare stödet från Aktiv Fritid och Johan Olsson. Foto: Malin Kihlström/IM

Husseins hinder för en aktiv fritid undanröjdes

14 sep, 2020 | Intervju, Intervju
Under tre år matchade IM nyanlända unga med volontärer som gav praktiskt stöd för att påbörja en fritidsaktivitet. ”Utan Johan hade jag inte kommit iväg på brottningsträningen”, säger 13-årige Hussein El-Musawi.

Mellan 2016 och 2019 drev IM projektet Aktiv Fritid som förde ihop 235 nyanlända unga i Helsingborg med volontärer. De hinder som fanns för att barnen skulle börja utöva en aktivitet undanröjdes.

Hussein El-Musawi övervann sina hinder med hjälp av Johan Olsson, som cyklade med honom till träningen till dess att han kände sig trygg med både resan dit och hem, och med gruppen.

– Johan lärde mig vägen. Annars hade jag inte kommit iväg till brottningen. Det var jättemycket trafik och jag hade inget busskort.

Johan Olsson, en 36-årig grafiker, hade kort tid innan anmält sig som volontär till Aktiv Fritid för att han kände att han hade tid, lust och ork att engagera sig i något.

– Ibland räcker samhället inte till och ibland behövs det bara små insatser för att kunna göra stor skillnad.

– Det har känts bra att kunna påverka.

Han visste också att uppdraget var under en begränsad period.

– Det var upp till en själv hur många timmar man ville lägga. Det var en enkel grej att göra, som kunde betyda mycket för någon annan.

Han och den då 10-årige Hussein trivdes tillsammans.

– Jag har inga egna barn så det kändes kul att finnas till för ett annat barn och få ta del av hans funderingar och utveckling. Vi hade många givande diskussioner och ett förtroende skapades.

Varje tisdagskväll i ett antal veckor cyklade Johan med Hussein genom den hektiska och höstmörka kvällstrafiken, med bilar och bussar, till brottningen i en annan del av stan. Hussein fick med Johan vid sin sida träna på att ordna kläder efter väder, stanna vid trafikljus, möta andra medtrafikanter, få koll på att låsa samt komma ihåg att ta med cykellamporna in i brottningslokalen, med mera. Det var många små moment, som dock Hussein snabbt fick rutin på.

Johan var supporter under träningspasset.

– Det var också kul. Jag spelade själv fotboll som barn och visste förut nästan inget om brottning.

Hussein fortsatte med brottningen, började tävla och hamnade på prispallen några gånger.

Nyligen, efter att ha hållit på i nästan tre år, bestämde han sig för att sluta på grund av en skada. Men han funderar på att börja med basket istället, och konstaterar att brottningen innebar många bra saker.

– Jag gick ner i vikt och fick bättre kondition. Och så fick jag jättemånga nya kompisar.

 

Ny rapport ska minska ojämlikhet

I rapporten ”Nio hinder och 150 förslag på lösningar” presenterar IM konkreta åtgärder för att minska utanförskapet och öka inkluderingen i fritidslivet. Forskning visar nämligen att en aktiv fritid leder till förbättrade skolresultat, social utveckling och förbättrat mående. Men många barn, framför allt nyanlända eller med invandrade föräldrar, kommer aldrig in i föreningslivet. Detta trots att Barnkonventionen, nu svensk lag, betonar allas rätt till ett aktivt fritidsliv.

Rapporten är en idébank med både beprövade och nytänkande lösningar som framkommit i intervjuer med aktörer från hela landet i projektet Aktiv Fritid.

Läs rapporten eller beställ ett tryckt exemplar på imsweden.org/150losningar

Du kan också läsa mer om rapporten och Aktiv Fritid här.