Foto: Youth Media Centre

Hans kamp engagerade hela byn

7 apr, 2021 | Mobilisering, Mobilisering
Med envishet, styrka och mod har Constantin Dombrovschi i Moldavien visat att det går att utmana fördomar och bryta mönster. Det här är berättelsen om hans kamp för att göra en insats för sin by och människorna som bor i den.

Vi befinner oss i byn Glinjeni, 120 km från Moldovas huvudstad Chisinau. Constantin pulsar genom skogen i den djupa snön. Han är på väg hem efter en lång dags hårt arbete. Men han har inte bråttom. Skogen och den friska luften ger honom energi och styrka. Han undersöker träden, får syn på ett rådjur och funderar över vad han ska göra på jobbet imorgon. Han har arbetat som skogvaktare i byn i över ett år nu. Han är 38 år, men det här är hans första jobb. Någonsin.

– Att ha ett jobb betyder oerhört mycket för mig. Innan jag fick det här jobbet var jag bara hemma och gjorde ingenting. Men nu, när jag har börjat jobba känner jag mig annorlunda. Jag har fått vänner och folk känner till mig och respekterar mig, säger Constantin.

Som barn blev Constantin diagnostiserad med svår epilepsi. Sjukdomen gjorde att han inte fick något jobb när han blev äldre.

–  Arbetsgivarna har fördomar och drivs av stereotyper som är djupt rotade i samhället, till exempel att människor med funktionsvariationer inte kan göra ett jobb ordentligt. När jag gick på intervjuer och arbetsgivaren fick reda på att jag var sjuk avslutades samtalet direkt. Jag kunde inte få ett jobb.

Utan en inkomst hade Constantin bara sjukersättningen från staten på 50 euro i månaden att leva på. Constantins föräldrar fick hjälpa till att försörja honom.

Constantin arbetar som skogvaktare. Foto: Youth Media Centre

–  Mina föräldrar fick hjälpa mig med pengar till allt – kläder, mat och hygienprodukter. Jag kände mig så värdelös. I min ålder borde jag kunna försörja mig själv.

Constantin lyckades nå drömmen om att få ett jobb först efter att han bevisat för både människorna i byn och för de lokala myndigheterna att människor med funktionsvariationer har samma möjlighet som alla andra att uppnå sina mål.

Det hela började med att han under 2019 deltog i ett ungdomsprogram, ”Youth Empowerment Program”, som organiserades av Youth Media Centre med finansiellt stöd av IM. Programmet syftar till att stärka unga människor med funktionsvariationer och att få bort fördomar i samhället. I programmet fick Constantin delta i utbildningar i ledarskap, medborgerligt engagemang och projektledning. Genom ett initiativ tillsammans med lokala myndigheter delade Youth Media Centre ut stipendier till nio av programmets deltagare och Constantin var en av dem som fick ett stipendium. Med de 1 200 euro som han fick ville Constantin skapa en plats där unga människor kan vila och umgås eftersom det inte fanns någon sådan plats i byn.

Constantin tog kontakt med myndigheter och även borgmästaren för att få hjälp med att förverkliga projektet, men i början blev han avvisad.

– De tog mig inte seriöst eftersom jag har en funktionsvariation. De trodde aldrig att jag skulle kunna lyckas.

Efter flera misslyckade försök att föra dialog kring projektet med myndigheterna tog Constantin kontakt med rektorn på en lokal skola. Där fick han det stöd han behövde. Han lyckades även engagera privatpersoner i byn och till slut stod en rekreationsyta klar på skolans område. Ungefär samtidigt slog corona-pandemin till och rekreationsytan började även användas som ett utomhusklassrum med möjlighet att studera under trygga förhållanden och med social distansering.

– Jag är väldigt stolt över att jag har lyckats göra något för byn och för människorna som bor här, säger Constantin.

Människorna i byn ser nu Constantin i ett nytt ljus. Han är inte längre bara en person med en funktionsvariation, utan som en ung man som är kapabel till att förverkliga projekt som gagnar hela byn.

– Constantins medverkan i programmet hjälpte honom först och främst att interagera med människor. Han blev väldigt engagerad, motiverad och fick en mycket större livslust. Vi är väldigt stolta över vad han har åstadkommit i det här projektet, säger Nina Dombrovschi, Constantins mamma.

Constantin berättar om sina erfarenheter. Foto: Youth Media Centre

För att dela med sig av sina erfarenheter deltog Constantin i ett evenemang som organiserades av Youth Media Center. Framför en publik på över 100 personer berättade Constantin och flera andra av stipendiaterna om vilka utmaningar de haft, vad de har lärt sig och om vikten av lokalt engagemang.

Han fick sedan jobbet som skogvaktare och han är idag en omtyckt och uppskattad invånare i Glinjeni.

 

 

 

Text: Youth Media Centre
Översättning och bearbetning: Malin Kihlström/IM