Foto: Wolrec

”Grönt” hantverk ger inkomst

26 maj, 2021 | Mobilisering
Förutom att fungera som miljövänliga och hållbara alternativ till plastpåsar har kvinnogruppens palmbladskorgar även blivit en lösning på jämställdhetsproblemet i byn.

Trots att engångspåsar av plast är förbjudna i Malawi förekommer de fortfarande överallt. Mängder av plast hamnar i naturen eller eldas upp, vilket är skadligt både för människor och miljö.

Några som bestämt sig för att hitta hållbara alternativ till plastpåsarna samtidigt som de stärker sin ekonomiska situation är medlemmarna i en kvinnogrupp i byn Tewete i Salimadistriktet. Gruppen får stöd av IMs partner Women’s Legal Resource Centre (Wolrec) och har funnits sedan 2016. Medlemmarna har specialiserat sig på att tillverka flätade korgar av palmblad.

– De här korgarna är riktigt coola. De kan återanvändas under flera år. När du sen slänger dem ruttnar de och blir gödning för marken. Det är bra för miljön och på lång sikt är de också mycket billigare än plastpåsar, säger Biya Chisungwi som är medlem i gruppen.

Kvinnorna säljer korgarna och andra flätade produkter som dörrmattor, hattar och leksaker och intäkterna går in i en gemensam kassa. Ur den kan medlemmarna sedan kan låna pengar mot en skälig ränta för att driva egna småskaliga verksamheter.

Gruppens ordförande Jennifer Thomson Shonga berättar att detta skapar långsiktig förändring för kvinnorna samtidigt som det gynnar miljön.

– Genom verksamheterna ökar jämställdheten mellan könen samtidigt som våldet mot kvinnor minskar. Gifta kvinnor kan nu bidra till hushållets försörjning och ensamstående kvinnor kan försörja sig själva, säger hon.

Kvinnorna i gruppen uppmuntrar de övriga invånarna i byn att sluta använda plastpåsar och andra produkter som förstör miljön.

– Vi hoppas att våra återanvändbara korgar kan hjälpa folk i Malawi att hålla sig ifrån skadlig plast, säger Jennifer.

Text: Temwa Mhone

Översättning och bearbetning: Malin Kihlström