Massiva protester i Guatemala. Foto: Prensa Comunitaria

Fredliga protester till försvar för demokratin i Guatemala

13 okt, 2023 | Mobilisering
Det är märkligt tyst i nyheterna om det som händer i Guatemala just nu. Fredliga protester och strejker pågår i hela landet som en följd av försök att undergräva valresultaten i det nyligen genomförda presidentvalet.

Valet övervakades av EU:s valobservatörsuppdrag och andra nationella och internationella observatörer, och innebar en tydlig, om än överraskande, seger för Bernardo Arévalo, som tillhör det socialdemokratiska partiet Movimiento Semilla (Seed Movement). Valresultatet ifrågasätts dock av olika instanser i Guatemala och razzior har utförts i högsta valdomstolens lokaler där röstlängder har beslagtagits och man har även försökt säkra avstängningen av Movimiento Semilla som politiskt parti.

EU uppmanar alla Guatamalas instutioner att fullt ut respektera det valresultat som tydligt röstats fram av väljarna i Guatemala och uppmanar till ett fredligt maktskifte.

Folket har nu gett sig ut på gatorna i massiva protester mot försöken att undergräva landets demokrati. Bland annat blockerar demonstranter vägar i hela landet.

Montserrat Deu Pons, IM:s regionchef i Centralamerika kommenterar händelserna så här:
– Det som händer i Guatemala just nu är ett tydligt exempel på hur människor unisont höjer sin röst för att försvara en redan svag demokrati. Det finns knappast någon internationell bevakning av händelseutvecklingen och jag kan inte låta bli att undra om det beror på att folkets makt i fredliga protester är en kraft som fruktas av regeringar på många ställen i världen? Utan tvekan är den pågående händelseutvecklingen i Guatemala av relevans för världen.