Repetitionerna är i full gång inför premiären i april.

Flyktingars berättelser blir teaterföreställning

13 dec, 2021 | Okategoriserat
Agneta Idbohrn är regissören bakom föreställningen ”Öppna hjärtan – kalla handen!” som har premiär i vår. Manuset är baserat på verkliga berättelser om hur flyktingar tog sig till Sverige 2015 och hur den första tiden i landet såg ut för dem. Repetitionerna är i full gång och nu hoppas både Agneta och skådespelarna att beslutsfattare ska komma och ta del av föreställningen budskap.

Genom IMs lokalförening i Lund fick Agneta möjlighet att börja arbeta med föreställningen ”Öppna hjärtan – kalla handen!” som handlar om flyktingkrisen 2015 och vilka konsekvenser den fått för de som kom till Sverige från Afghanistan. Det är ett gripande manus som är baserat på verkliga händelser som Agneta fått berättat för sig av nyanlända.

– Det är fruktansvärda historier om livet på flykt men också om ett samhälle som svek när människorna väl kommit hit, berättar Agneta.

Hon har tidigare erfarenhet från amatörteater och har gjort liknande projekt tillsammans med IM förut. Agneta och ett dussin aktörer, både etniska svenskar och nyanlända, träffas en gång i veckan i för att repetera och utveckla föreställningen.

Handlingen tar sin plats i Sveriges riksdag där tre fiktiva partier ska besluta om amnesti för gymnasieungdomarna, en fråga som varit flitigt omdebatterad i nationella medier de senaste åren. Partierna är skeptiska till förslaget om en amnesti men en grupp ungdomar hoppas få dem på andra tankar genom att återge sina historier om flykten till Sverige och hur de mottogs när de väl kom hit.

Vi får hänga med på iskalla vandringar genom berg, möten med hänsynslösa flyktingsmugglare och civilkurage från svenskar som hjälpte till när myndigheterna svek förtroendet hos de nyanlända.

Vill bli regissör och skådespelare.

En av skådespelarna i pjäsen är Mohammadreza. Han är född i Afghanistan men bodde i Iran när familjen behövde fly år 2015.

– Vi fick vandra genom bergen i Turkiet i 16 timmar i sträck. Luften var iskall och min pappa fick ta mig i armen och dra med mig. Jag förstår inte hur vi orkade det, berättar Mohammadreza.

Mohammadreza är inte främmande för att stå på scen. År 2019 var han med i föreställningen ”Med hedern i behåll”, även den regisserad av Agneta. Idag studerar han barn och fritid på gymnasiet men i framtiden hoppas han få vara mer både bakom och på scenen.

– Jag vill arbeta som skådespelare eller regissör. Jag vill skapa filmer om oss flyktingar som berättar hur vi känner och vad vi varit med om, säger Mohammadreza.

 

Den 9/4 har ”Öppna hjärtan – kalla handen!” premiär i Studiefrämjandets lokaler i Malmö. Därefter kommer den sättas upp på ett flertal orter runtom i Skåne. Alla föreställningar är kostnadsfria att besöka. Du kan läsa mer om föreställningen och hämta dina biljetter här.

flyktingars-berattelser-blir-teaterforestallning