”En självklarhet att ta ansvar”

17 jun, 2021 | Intervju
IM har många företagssamarbeten – med skiftande karaktär, längd och djup. Ett av de företag som varit med längst och vars samarbetsformer tagit sig flest uttryck är ICA Malmborgs. Det började i Lund för över tjugo år sedan, och nuvarande butikschef Ola Hollerup vill göra ännu mer.

– Jag minns ju själv hur jag redan från första stund jag började jobba på Malmborgs blev både intresserad och initierad i samarbetet med IM, berättar Ola Hollerup, butikschef för ICA Malmborgs på Clemenstorget i Lund.

Malmborgsbutikerna är en grupp inom ICA som går många år tillbaka i historien och butiken på Clemenstorget är nästan granne med IMs tidigare huvudkontor på Spolegatan. Dåvarande butikschef Lars Andersson och kollegan Stefan Holst påbörjade ett engagemang med IM för över tjugo år sedan – både hemma i Lund och i Guatemala.

Dalai lama skulle besöka IM våren 2000 och Lars Andersson, som redan hade en stark och känd miljöprofil från bland annat Svts miljöprogram Effekt, skulle medverka både som sponsor och konferencier. Det var så det började.

Idag, över tjugo år senare, har Malmborgsgruppen skänkt mer än 2 miljoner kronor till IMs arbete. Samarbetet – för det är ett samarbete, inte en fråga om givare och mottagare – har bland annat fokuserats på Guatemala där en torkanläggning för frukt och örter anlades. Lars Andersson tillbringade ett par månader på plats där och gjorde sin personal delaktig genom studieresor och inköp av torkad frukt via IM. IM och Malmborgs har även samverkat genom fair trade-produkter i ICA-butikerna, julgåvor till anställda i form av IMs gåvokort, pantknappar med möjlighet att skänka panten till IM, tygkassar från Indien i alla butiker, med mera.

– Man måste ta ansvar, det är en självklarhet, man kan inte bara titta på. Och vi vill att alla, både kunder och anställda, känner sig delaktiga i det vi gör tillsammans med IM, säger Ola Hollerup.

Han ser IM som en partner i genomförandet av sitt etiska engagemang.

– Vi kan inte allt själva och i de här frågorna behöver vi en lokal partner. I IM har vi en slimmad och bra organisation där pengarna går till dem som behöver. Det vet vi och det har vi fått presenterat genom alla år. Och det djupare engagemanget vill vi fortsätta med och gärna fördjupa genom ännu närmre kontakt mellan vår personal och våra kunder och IMs arbete.

Malmborgs ligger i framkant i många frågor inom hela ICA och driver på utvecklingen inom miljöfrågor och socialt ansvarstagande. För Malmborgs är frågan om ansvarstagande och hållbarhet en del av hur man vill uppfattas och vad man vill att varumärket ska symboliseras av.

– Vi har insett att vi ännu mer ska berätta vad vi gör och inte bara göra det i tysthet. För om vi berättar om det kan vi påverka andra. Och vi vill att värderingarna ska finnas med, i våra kampanjer och våra flygblad, eller till exempel genom en liten tagg som sitter på tygkassarna som våra kunder bär med sig hem, säger Ola Hollerup.

– Här hos oss på Malmborgs sitter ansvarstagande, och IM, i väggarna. Och vi ska göra mer, för vi kan göra mer. Nästa steg vi jobbar på är att se om vi kan klimatkompensera, men det är bara ett exempel på att vi vill ligga i framkant. Och där behöver vi och vill arbeta mer med IM.

Ola Hollerup rör sig runt i butiken, småpratar med anställda om stort och smått, och blir ideligen stannad för att svara på frågor. I fruktdisken möter han upp en av de anställda och börjar småprata, om fruktpåsarna som också görs tillsammans med IM.

– De anställda ska känna till vad vi gör och vad IM är. Och det ska inte bara vara ord, det ska vara handling och det ska vara synligt, säger han.

 

Bilder: T.v: Ola Hollerup, butikschef för ICA Malmborgsbutiken, Clemenstorget i Lund. Foto: Erik Törner/IM. T.h. Lars Andersson vid ett av flera besök i IMs verksamhet i Guatemala i början av 2000-talet. Foto: Janusz Lipinski/IM