Aktivisten Esmeralda Mejia. Foto: Iván Castro

En plantskola för social förändring

2 jun, 2022 | Mobilisering, Mobilisering
IM:s fredsinitiativ Humanium Metal engagerar unga. En av dem är Esmeralda Mejia i El Salvador.

Esmeralda Mejia i San Salvador är en tjej med många strängar på sin lyra. Hon arbetar i det familjeägda matståndet, hon studerar internationella relationer på universitetet och på fritiden är hon en aktivist som tar ton mot vapenvåldet i samhället. Men så har det inte alltid varit.

– Jag var en ung kvinna som var ganska isolerad. Jag hade problem att prata med folk och speciellt att tala inför folkmassor, säger Esmeralda. Det var när hon fick höra om IM:s initiativ Humanium Metal som en gnista tändes inom henne och livet började förändras.

– Jag såg vilken inverkan Humanium Metal hade på samhället omkring mig. Det gjorde mig intresserad.

Till en början var hon osäker på om hon hade en plats inom Humanium Metal, men hon förstod snabbt att hennes engagemang var lika välkommet som någon annans. Hon beskriver hur människorna i Humanium Metal litade på den där blyga tjejen som nu blommat upp.

Via sitt engagemang har hon fått träffa fler aktivister i närområdet och hon känner sig upprymd över att få vara en del av det hon kallar ”en plantskola för social förändring i El Salvador”.

– Tidigare har ungdomar bara varit tysta och accepterat orättvisorna. Nu tar vi plats i rätt forum och med starka argument.

Esmeralda säger att hon fortfarande kan uppfattas som tystlåten vid en första anblick, men när det kommer till frågor om rättvisa är hon inte rädd för att höja rösten.
– Vi vill inte ha vapen! De dödar oss och vi måste få fram idéer och lösningar för att utrota problemet, säger hon.

Mer information om Humanium Metal hittar du här

en-plantskola-for-social-forandring