IMs generalsekreterare Martin Nihlgård. Bild: Malin Kihlström/IM

Demokratin är hotad

7 jan, 2021 | Debatt

Att människor släpar in sydstatsflaggan i Kapitolium omringade av personer som bär nazistiska symboler och budskap är något vi inte hade kunnat föreställa oss, ens i vår vildaste fantasi. Men vi såg det hända inför rullande tv-kameror. Dessutom påhejat av den sittande presidenten som vägrar erkänna valresultatet i ett demokratiskt genomfört val.

Demokratin och dess institutioner har blivit hårt ansatta av presidenten. Domstolar, oberoende myndigheter och massmedia har i Trumps tal placerats i den skräpkorg där han redan tidigare lagt sanningen.

Ändå har de, som tur är, stått pall för trycket.

Om de hade gjort det i ytterligare fyra år med Trump är inte säkert.

Förhoppningsvis blir attacken mot den amerikanska kongressen en ögonöppnare som får världens länder att gå samman och försvara demokratin.

IM verkar tillsammans med partners som stöttar demokratiska krafter världen över och jag ser varje dag i mitt arbete den styrka som finns i samarbeten och partnerskap som kämpar för demokratisk utveckling. Tillsammans kan vi vända utvecklingen – men vi måste börja med att ta utmaningen på allvar. Och med gårdagens händelser tror jag att det allvaret har blivit tydligare än på mycket länge. Nu är det även dags för svenska politiker att på allvar ta intryck av det som har hänt i USA – och agera för att kunna försvara demokratin.

Ord är viktiga, oavsett om de sägs av en amerikansk president eller en röstfiskande svensk politiker.

Ord kan leda till det vi såg i Kapitolium.