Dalai lama charmade ett fullsatt Malmö Live
Det celebra Sverigebesöket i samband med IMs 80-årsjubileum sker bara dagar efter ett riksdagsval som på många sätt präglats av kyla. Man kan nästan ta på en längtan att få vila ut i närvaron av genuin mänsklig värme. Den 83-åriga Dalai lama personifierar just detta när han försiktigt slår sig till ro på scenen och nyfiket spejar ut över en knäpptyst Malmöpublik.
Känd för sin förmåga att möta människor med en avväpnande humor viftar han ivrigt till publiken att sätta sig ner, varefter han ber om mer ljus i salongen. Med ett smittande fnitter förklarar han att entusiasmen kickar in om han ser att vi lyssnar intresserat. Annars blir han själv så lätt uttråkad. Tonen är satt och salongen brister ut i ett förlösande skratt.
Nobelpristagaren inleder med att slå fast att vi är sju miljarder människor på jorden, men en och samma varelse. Att känslan av ensamhet bara är en illusion. Vi är sociala djur, menar han, men vi distanserar oss genom etiketter som klass, etnicitet och religion. Istället uppmanar han
oss att gå djupare. Att inse att det som förenar oss är större.
Dalai lama lyfter ofta vikten av utbildning och är mycket fascinerad av aktuell hjärnforskning. Han säger att studier visat att vi föds med en inneboende empati och tillit, men att vår kultur hämmar instinkten. Kanske har den andlige ledaren vunnit så bred popularitet just för att han inte ser någon motsättning mellan modern vetenskap och det han kallar uråldrig kunskap. Istället föreslår han ett skolsystem som inte bara lär våra barn om fysisk hälsa utan också hur man handskas med ett ständigt föränderligt känsloliv. Om kropp och sinne är i balans sprider ljuset sig. En livsfilosofi munken illustrerar med att han själv nyss busat med poliserna backstage eftersom de sett så allvarliga ut och förtjänade lite glädje.
Det bränner till när Dalai lama talar om människans potential till världsförbättring. Använd den, säger han. För den destruktiva kraften i oss är lika stark. Läran är inte alls helig utan väldigt enkel, försäkrar han. För vad är egentligen nyttan med hat och girighet?
När hedersgästen lämnat scenen sjunger tenoren Rickard Söderberg
ett verk av Händel. Dagen är nära, mörkret försvinner. Morgonen nalkas, ditt ljus jag ser. Efteråt dröjer sig många kvar i tystnad.
Vad tyckte besökarna?
– Jag är så glad att jag köpte den här biljetten och gick hit. Det är så stort. Det var en fantastisk stämning. Han har en sådan humor, han får en att skratta
och gråta. Han nådde verkligen hela vägen in, det han säger är
så viktigt och han möter oss alla med sådan enkelhet. Det var en enorm upplevelse!
Miriam Aïda, besökare
– Att lyssna på Dalai lama var nästan som att meditera. Jag har precis läst hans bok om lycka, och jag tycker mycket om hans syn på psykologi. Vi måste lära oss att hantera alla känslor. Det han säger är så praktiskt, det är saker jag kan relatera till.
Borges Paindane, besökare
– För mig betydde det han sa om att man är beroende av andra människor för sin överlevnad väldigt mycket. Jag tyckte om hur han sa att engagemang är något som är bra för dig, att människor blir lyckliga av att engagera sig, säger Felicia.
– Av att ge får man så mycket, instämmer Carina, Felicias mamma.
Carina Hägg och Felicia Lindelöw, vinnare av IMs och ICA Malmborgs Facebooktävling om två biljetter till Dalai lamas framträdande.