Britta Holmström – namnet på Linköpings nyaste torg
Oktober bjöd på så snällt väder som nu oktober kan erbjuda när Linköpings kommun bjöd in till stadsvernissage i helgen. Kalla vindar och en mulen himmel hindrade inte ett 50-tal Linköpingsbor från att delta i invigningen av Britta Holmströms torg. Invigningen var startskottet för en hel dag där all offentlig konst som uppförts under 2020 och 2021 skulle uppvisas. En del av detta var de installationer som konstnären Ulrika Sparre uppfört på Britta Holmströms torg.
På de sluttande stenarna runtom på torget finns olika citat av Britta, tillverkade i Humanium Metal. Ulrika Sparre berättar att hon länge velat arbeta med metallen och när uppdraget om att få formge ett torg uppkallat efter IMs grundare dök upp, kände hon att cirkeln slöts. Utöver citaten har Ulrika även skapat mandalas på torget. En mandala är en sorts geometrisk bildform med ursprung från Indien. Mandalasen har även dom en tydlig koppling till IM med kristen numerologi integrerad och avbilder av snäckor, en symbol som IM tidigare använt sig av och som symboliserar vikten av att lyssna.
Utöver presentationen av den offentliga konsten fick även IM delta med tre representanter som samtalade med konstchefen Lars-Ove Östensson på scenen. IMs generalsekreterare Martin Nihlgård var först ut och talade om hur Britta som ung och modig kvinna gick i polemik med dåtidens auktoritära krafter och hur hennes tankar och mod är närvarande i IMs arbete idag.
Linköpings lokala IM-förening hade många medlemmar på plats och ordföranden i föreningen, Gunilla Broberg, pratade om hur Britta Holmström än idag är levande i föreningens arbete. Gunilla talade även om att Britta nog inte är lika lokalt känd i Linköping som hon är i Lund, men att torget förhoppningsvis ska komma att ändra på det. Mellan åren 1939-1954 var Britta bosatt i Linköping och startade under denna tiden det som kallades Hemgårdarna, en sorts föregångare till nutidens fritidsgårdar.
Sist ut var Anders Kompass, IMs ordförande, som talade om sina personliga erfarenheter av att ha varit utsänd till El Salvador på FN-mandat. Landet var redan då plågat av gängrelaterat våld och upp mot 80-90 % av storstäderna i landet upplevdes som otrygga. Anders vittnade även om de fruktansvärda förhållanden som råder i El Salvadors fängelser och att debatten där inte kan handla om hur många intagna landet ska lyckas få plats med i dom. Därför är initiativ som Humanium Metal en viktig del i arbetet att skapa bestående trygghet i landet. Både genom att stötta våldsdrabbade och för att erbjuda ungdomar en annan väg i livet än våldet.