På Spolegatan 10 i Lund finns många fina saker som kan komma till nytta igen. Foto: IM

Återbruk skapar förändring

11 sep, 2019 | Okategoriserat
IMs Fair Trade-butik i Lund må ha lagts ner, men hos IM-tian i Lund kan den som vill fortfarande göra fynd till förmån för sina medmänniskor. Vi besöker second hand-butiken som fyller 27 år.

En halvtrappa ner i den vackra byggnaden på Spolegatan 10 i Lund är det liv och rörelse. Här håller second hand-butiken IM-tian till och försäljningen är i full gång. Mellan tegelvalven trängs kläder med böcker och husgeråd. Här finns också smycken, skor och mycket annat som kan komma till nytta igen. Hållbarhet är nyckelordet och viljan att göra något bra för sina medmänniskor drivkraften. Överskottet från försäljningen går till IMs arbete för utsatta kvinnor och ungdomar runt om i världen.

– 2018 gjorde vi en vinst på närmare 220 000 kronor och pengarna går rakt in i IMs projekt, berättar Boel Olsson som är samordnare för verksamheten sedan några månader tillbaka.

Det är gott om kunder i butiken, och de flesta köper något. Förutom försäljning av second hand-varor finns en fikahörna där man kan sitta ner en stund, samtala eller kanske bläddra i någon av böckerna.

– IM-tian fungerar som socialt sammanhang både för kunder och volontärer, samtidigt bidrar vi både till en hållbar livsstil med minskat klimatavtryck och till att människor i utsatta situationer får stöd. Det här är som en liten pärla, säger Boel och ler.

Butiken har funnits sedan 1992, och i den här lokalen sedan 1999. Den drivs helt och hållet av IMs volontärer. Omkring trettio personer hjälps åt med tvättning, strykning, försäljning och allt annat som behöver göras.

– Och vi vill gärna bli fler, säger Boel med eftertryck.
Själv gick hon i pension förra året och ville ha något meningsfullt att göra.

– Jag kom i kontakt med IM genom en arbetskamrat som lade ut ett upprop på intranätet på mitt jobb, det var just innan jag skulle gå i pension. Att jag kom in här är ett lyckokast, det är mycket trivsamt att vara inom IM, säger Boel som började som volontär i IM Fair Trade-butiken, men engagerade sig i IM-tian i samband med att den stängdes.

– IM står för medmänsklighet och det är medmänskligt att ha ett hållbart tänk, säger Boel och skickar med den här uppmaningen till alla som är aktiva eller funderar på att engagera sig:

– Starta en second hand-butik för IM! Det är en trevlig aktivitet och det bidrar till hållbarhet. Bara gör det!


Redaktionens kommentar:
Funderar du på att starta en second hand-butik eller har andra idéer om hur du kan engagera dig? Välkommen att kontakta Hanna Ekblad/IM på 046-32 99 63.

Vill du bli volontär hos IM-tian i Lund? Kontakta Boel Olsson på 0722-36 70 81 . Du kan också besöka IM-tians facebooksida.