Den före detta diplomaten Anders Kompass är ny ordförande för IM. Foto: Malin Kihlström/IM

Anders Kompass vald till ordförande för IM

25 apr, 2021 | Okategoriserat
Den tidigare diplomaten och FN-medarbetaren Anders Kompass är ny ordförande för IM, Individuell Människohjälp. Han valdes vid organisationens årsmöte under söndagen. "Jag har stort förtroende för det arbete som IM gör", säger han.

Anders Kompass har arbetat med utvecklingsfrågor i närmare 40 år, både inom civilsamhället, FN-systemet och som diplomat. Han har medlat mellan regeringen och gerillan i El Salvador, öppnat FN-kontor för mänskliga rättigheter i flera länder och varit ambassadör i Guatemala.

Han kom i närmare kontakt med IM i Centralamerika, där han såg organisationens arbete och även blev närmare bekant med IMs initiativ Humanium Metal.

– Det är viktigt att försöka göra något. Vapnen och gängen är fortfarande kvar. Och grogrunden för våldet.

Visselblåsare i FN

Anders Kompass har tidigare arbetat mest internationellt. Nu kommer han till en organisation som även har en väldigt aktiv verksamhet i Sverige.

– IM har en fascinerande historia och det finns en styrka, en fantastisk bas, med arbetet i Sverige. Verksamheten här i landet, med alla lokalföreningar, är en viktig förankring för de stora utmaningar vi har med bland annat social utsatthet.

Den tuffaste tiden i Anders Kompass yrkesliv var när han slog larm om grova sexuella övergrepp på minderåriga pojkar som utfördes av soldater som verkade inom FN i Centralafrikanska Republiken. Han anklagades för tjänstefel och uppmanades att avgå. Pressen var stor, ända tills en extern utredning friade honom och istället riktade allvarlig kritik emot FN-ledningen för att inte ha agerat för att skydda de utsatta barnen.

– Det skakar mig fortfarande när jag tänker på det, att några kunde se detta och välja att titta bort. Jag kommer nog aldrig över det. Och jag tror att det är viktigt att man aldrig slutar att förfasas över övergrepp som sker.

Skriver memoarer

Anders Kompass är idag pensionär och har sin bas i byn Snårestad utanför Ystad. Där skriver han bland annat på en memoarbok.

– Jag har ju upplevt mycket, och lärt mig en del. Så jag bestämde mig för att skriva om det.

Anders Kompass efterträder Lave Beck-Friis, som varit IMs nationella ordförande i två år.

Vid organisationens årsmöte valdes även Nina Åxman till ordinarie ledamot i styrelsen. Nina Åxman är Vice President och ansvarig för global operations på Sandvik Rock Tools. Hon har en internationell karriär inom Bombardier och Sandvik och utsågs till Framtidens kvinnliga ledare år 2020 av Ledarna/WES.

Även Josefin Daleskog, som är samordnare/strateg i Stockholms län och arbetar med flyktingmottagande, valdes in i styrelsen.