Anders Kompass. Foto: Malin Kihlström/IM

Anders Kompass träder tillbaka som ordförande

14 jan, 2022 | Okategoriserat
Anders Kompass har tillträtt tjänsten som vikarierande direktör för myndigheten Institutet för Mänskliga Rättigheter, med säte i Lund. I och med detta träder han tillbaka som ordförande för IM.

Uppdraget på myndigheten väntas pågå under våren 2022, under tiden som en ordinarie direktör tillsätts.

– Efter att ha jobbat med mänskliga rättigheter i stort sett hela mitt liv, framför allt utomlands, är det väldigt roligt att bli tillfrågad och spännande att få vara med i starten av den nya myndigheten. Jag har varit med och stött bildandet av liknande institutioner i de länder jag har jobbat. Så det var svårt att tacka nej, säger Anders Kompass.

Att förena uppdraget som IM:s ordförande och chef för myndigheten visade sig vara svårt.

– Det är styrelsen för institutet som har bett mig att träda tillbaka från alla förtroendeuppdrag, på grund av att det är så viktigt att institutet uppfattas som totalt oberoende. Uppdraget tar dessutom all min tid.

IM:s ordförande väljs på ett mandat på ett år. Nästa årsmöte kommer att vara i Lund i maj.

– Jag är intresserad av att fortsätta som ordförande, om årsmötet väljer mig.

IM:s förste vice ordförande Gabi Björsson tar nu över ordförandeklubban.

– Jag ser fram emot uppdraget med blandade känslor. Det är ett viktigt uppdrag och jag tycker att det ska bli roligt, men jag tycker att det är synd att Anders måste träda tillbaka, säger Gabi Björsson.