”Jag trodde mitt liv var slut!”
Tjugoåriga Tadiwa Tunduwani och jag sitter i ett litet trångt lärarrum som bara har ett smalt fönster längst upp vid taket där några flugor surrar, och pratar graviditet och äktenskap. Vi befinner oss i Hurungwe Secondary School i Murewa, nio mil utanför Zimbabwes huvudstad Harare.
Tadiwa var bara ett barn när hon gifte sig med sin pojkvän, och vid 16 års ålder födde hon en son. Att flickor här gifter sig så unga har många orsaker – bland annat att föräldrar ser flickor som en ekonomisk börda och att de inte ser värdet av att flickor får utbildning. Det kan också bero på att föräldrarna tvingar flickorna att gifta sig eftersom de har vanärat familjen när de skaffat sig en pojkvän och att de helt enkelt inte får komma tillbaka till hemmet. Ibland handlar det också om att de gifts bort med äldre män.
Kort efter att Tadiwa fött sin son lämnade hennes man henne och hon stod ensam kvar med ett litet barn.
– Jag trodde att mitt liv var slut och att jag aldrig skulle få komma tillbaka till skolan igen, säger hon och blicken irrar sig upp mot det smala fönstret.
”Jag förstod att jag kunde komma tillbaka till skolan”
– En mentor från en av IMs partnerorganisationer, Rozaria Memorial Trust (RMT), kom till vår by och tog kontakt med mig. Tack vare henne förstod jag att jag faktiskt kunde få komma tillbaka till skolan även om jag hade fött barn. Hon pratade också med min svärmor som jag bodde hos, och fick henne att förstå hur viktigt det var att jag fick gå i skolan.
– Efter att ha varit borta från skolan i två år fick jag komma tillbaka. Min mans familj hjälper mig att ta hand om min son. Det var svårt i början, jag blev retad av klasskamraterna och till en början behandlade lärarna mig som luft, men tack vare RMTs mentorer fick jag stöd och klarade av det, berättar Tadiwa stolt.
RMT jobbar både i direkt kontakt med tjejerna i skolorna men också med opinionsbildning på regional och nationell nivå för att ändra lagstiftning och attityder. Bland annat tar RMT med flickor som varit i barnäktenskap till olika konferenser där de får berätta sina historier och på så sätt blir de representanter för alla de flickor som inte kan göra sina röster hörda. Förra året fick Tadiwa följa med på en stor konferens i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Inför en publik på flera hundra personer berättade hon om sitt liv och om situationen för Zimbabwes flickor. I publiken satt en representant från ett universitet i USA som blev djupt berörd av Tadiwas historia. Direkt efter talet blev Tadiwa erbjuden ett stipendium till universitetet och om två år ska hon flytta dit och studera till agronom! Släktingarna har lovat att ta väl hand hennes son tills hon kommer hem igen.
– Att en fattig flicka som jag skulle få så mycket uppmärksamhet och så goda chanser hade aldrig varit möjligt utan IMs stöd.
Tillsammans kan vi bidra till förändring
Även små insatser från oss här i Sverige kan bidra till en stor förändring för utsatta flickor – oavsett om det handlar att bidra till utbildning av mentorer som kan hjälpa flickor tillbaka till skolan eller att ge de glömda flickorna en röst på den politiska arenan! Tadiwa är bara en av många flickor som råkat illa ut. Varannan sekund gifts en flicka bort någonstans i världen. Vanligast är det i Sydasien och i södra Afrika, även om barnäktenskap förekommer i alla delar av världen.